Sunete vindecatoare

12.12.2021

Despre sunetele vindecatoare pe scurt, pentru ca acesta este un subiect extrem de vast, care cuprinde atat cunoastere veche de mii de ani, cat si descoperiri recente, care au permis includerea muzicii pe lista terapiilor recunoscute oficial.

"La inceput a fost cuvantul". Cu totii am auzit aceasta expresie si in mod interesant, acelas concept apare in diferite culturi, ca un adevar universal, chiar daca modul de exprimare al acestui adevar difera usor de la un sistem de cunoastere la altul.

Cuvântul are capacitatea de a aduce gândurile, visele și intențiile în realitate, de a le face perceptibile. Cuvintele sunt instrumente magice care au puterea unica de a ilumina sau de a intuneca mintile, de a crea sau distruge, de a vindeca sau rani.

La randul lor, cuvintele sunt formate din silabe si sunete, care fiecare vibreaza pe o anumita frecvneta si produc un anumit efect. In general, putem spune ca vocalele au un rol armonizator si elimina disonantele. Consoanele, la randul lor, localizează energia într-o zonă specifică.

Invataturi despre calitatile diferitelor sunete, silabe si cuvinte exista din vremuri stravechi iar muzica a fost dintotdeauna folosita in ritualurile diverselor comunitati pe intreaga planeta.

In Mandukya Upanishad este mentionat ca AUM "este silaba primordiala eterna din care exista tot ce a existat vreodata".

Din cunoasterea vedica (yoga si Ayurveda) avem informatii despre sunetele asociate fiecarei chakre si care este Bija Mantra (mantra esenta/samanta) asociata fiecarei chakre.

Spre exemplu, ne putem activa caracteristicile asociate minții divine folosind mantra AUM sau tacerea meditatiei profunde. Aceste calitati divine sunt gratia, senitatatea, senzatia de unitate cu tot ceea ce exista, bucuria sufleteasca.

Chakra 6 este centrul imaginatiei, creativitatii, intuitiei, armoniei emisferelor cerebrale. Mantra corespunzatoare este Om.

Ayurveda ne invata ca intentia divina, concretizata in gandul divin, a dus la aparitia primului element primordial, cel mai subtil, anume spatiul. In fiinta umana, elementul spatiu corespunde chakrei 5, iar mantra vindecatoare este Ham.

Mantra chakrei inimii este Yam. Pexul solar: Ram. Chakra 2: Vam. Chakrei radacina ii corespunde mantra Lam.

Cum putem folosi mantrele in viata de zi cu zi? Putem medita asupra lor, le putem canta, desena, imagina, etc. Spre exemplu iti poti imagina mantra Yam caligrafiata in dreptul inimii, intr-o nuanta de roz luminos sau verde deschis, atunci cand simti nevoia de conexiune sau caldura emotionala.

Mantra elementului foc (plexul solar) ne ajuta atunci cand dorim sa ne sporim increderea in sine. Elementul foc guverneaza simtul vazului, asadar poti folosi mantra si in conexiune cu acest aspect.

Merita de asemeni meditat asupra faptului ca primele nostre experiente de viata sunt intermediate de sunet. In uter fiind, percepem lumea inconjuratoare prin intermediul sunetelor care ajung la noi. In saptamana 16 urechile sunt deja dezvoltate iar prin apa (lichidul amniotic) sunetul se deplaseaza de aprox. cinci ori mai repede.

Daca subiectul te intereseaza si doresti sa afli mai multe, te asteptam la cursurile si evenimentele AYURVEDA Romania.
Inscreri prin mesaj la +358 440 888 535