Dinacharya

01.03.2021

Prevenirea bolilor și a altor multe probleme începe cu alegerile pe care le facem în fiecare zi.

Dinacharya se referă la recomandările ayurvedice zilnice care te ajută să trăiești o viață mai sănătoasă, mai fericită și chiar mai lungă.

Dina se traduce prin "zi", iar charya prin "ritual", dar și prin "expresie facială". Așadar, ritualurile zilnice ni se văd, cu timpul, pe față.

Dinacharya este termenul sanscrit pentru ritualurile regulate, care, atunci când sunt practicate zilnic, ajută la susținerea unei vieți armonioase, iar când trăim armonios și suntem sănătoși și echilibrați, suntem capabili să ne îndeplinim dharma, misiunea sau scopul esențial al vieții noastre.

Ayurveda recomandă un stil de viață matinal. Conform Ayurveda, dimineaţa devreme există o mulțime de Sattva (puritate, inteligență cosmică) in natură. Unele scrieri ayurvedice recomandă aceste perioade de trezire pentru fiecare dosha:

  • Vata: treaz odată cu soarele
  • Pitta: cu ½ oră înainte de răsăritul soarelui
  • Kapha: aprox o oră înainte de răsăritul soarelui

Răsăritul soarelui reprezintă un moment cu calități vindecătoare.

1. La trezire, spune o rugăciune, exprimă recunostință, zâmbește (încă de dinainte de a părăsi patul).
Când cobori din pat, atinge pământul cu dragoste și respect față de Mama Pământ.

2. Spală-ți fața, urechile, gura, limba, dinții, gingiile, nasul și ochii.

3. Bea un pahar cu apă caldă sau la temperatura camerei. Aceasta spală rinichii și stimulează peristaltismul.

4. Abhyanga. Masaje/Aplicații de ulei pe corp și pe cap.

5. Exercițiu
Exercițiile fizice regulate, în special yoga, îmbunătățesc circulația, forța, rezistența, ajută la un somn sănătos, îmbunătățesc digestia și eliminarea.
Sugestii:

  • Vata: Salutul Soarelui realizat încet.
  • Pitta: Salutul Mamei Pămant, Salutul Lunii, exerciții calmante.
  • Kapha: Salutul Soarelui realizat rapid și alte exerciții viguroase.

6. Utilizarea uleiurilor eterice:
Folosirea uleiurilor esențiale aduce prospețime și bucurie, oferă vitalitate corpului și îmbunătățește calitatea vieții. Pentru Vata, poți utiliza lavanda sau ambra, pentru Pitta, lemn de santal sau iasomie, pentru Kapha poți alege citrice sau mosc. Dintre diferitele variante aflate pe piața de profil, recomand doTERRA. https://doterra.myvoffice.com/deeanalehtinen/#/

7. Pranayama
Este important să facem exerciții de respirație potrivite propriei doshe. Spre ex.

  • Respirații alternative pentru Vata
  • Respirații Shitali răcoritoare pentru Pitta
  • Bhastrika (respirații scurte și rapide) pentru Kapha.

Exercițiile de respirație sunt cunoscute în sanscrită sub numele de pranayama. Prana este forța vitală. Ayam înseamnă a controla, a gestiona, a reține. Când pranayama se practică zilnic, mintea se trezește, energia este cultivată și echilibrul este menținut. Există multe practici pranayama din care puteți alege și este important să aflați despre efectele asupra fiecărei dosha înainte de a le implementa.

8. Meditație
Este benefic să medităm dimineața și seara timp de cel puțin 5-15 minute. Meditația aduce echilibru și pace în viața noastră.

9. Pranama
Pranama este o salutare respectuoasă, care se face prin alăturarea ambelor mâini, înclinarea capului și exprimarea recunoștinței. Pranama ajută la o mai bună comunicare în familie și îmbunătățește relația dintre membrii familiei. De asemenea, face ca o persoană să simtă mai bine legatăturile familiale, importanța acestora și respectul față de familie. Este un aspect important din punct de vedere al sănătății sociale.

10. Micul dejun!
Masa ar trebui să fie ușoară în lunile fierbinți sau dacă agni este slab/ scăzut și mai substanțială la frig.

Alege-ți mâncarea cu înțelepciune! Persoanele dominant Vata pot alege să mănânce un mic dejun consistent și cald, cum ar fi fulgi de ovăz/terci. Cei dominant Pitta pot alege spre exemplu fructe/suc de fructe. Celor de tipologie dominant Kapha li se recomandă să mănânce un mic dejun redus sau deloc.

 Pentru informații complete despre Dinacharya și alte practici Ayurveda, bun venit la cursuri! Inscrieri prin email la: deeana@ayurvedaromania.com / +358 440888535