Ghid ayurvedic pentru o menopauza blanda

01.06.2020

Multe femei se tem că menopauza inseamna automat bufeuri, dezechilibru emoțional, nopți nedormite și alte simptome înfricoșătoare. De fapt, toate aceste simptome nu reprezinta normalitatea menopauzei, ci semne de dezechilibru - fie acesta la nivel de corp, minte sau suflet.
Din punct de vedere ayurvedic, menopauza este doar o fază naturală a vieții unei femei și nu ar fi motive să creeze disconfort. In medicina traditionala chineza, chiar este numita *A2a Primavara*, pentru ca este privita ca o renastere, ca promisiunea unei vieti noi.

Cea mai bună modalitate de a ne pregăti pentru menopauză este să construim/mentinem o relatie armonioasa cu propriul corp și să ramanem prezente si constiente de ceea ce se intampla in mintea si sufletul noastru. Ce convingeri avem despre menopauza? Ce fel de autoprofetii intretinem? Cu ce ne hranim corpul, mintea, sufletul? Ce schimbari observam in timpul menstrelor? Se spune ca, daca menstruatia decurge fara probleme, nici menopauza nu ar trebui sa aduca disconfort.

Conform Ayurveda, faza menstruală este o perioada speciala pentru o femeie, un timp de introspecție, conștientizare, comunicare intuitiva și conectare cu sinele. Din pacate, in prezent, femeile se stresează prea mult, muncesc prea mult și exerseaza excesiv. În consecință, mulțe au menstruații dureroase și disconfort la menopauza. Stresul, exercițiile fizice intense și sub-alimentația (dietele severe) compromit ciclurile naturale ale corpului și foarte probabil provoacă sau accentueaza simptomele neplăcute din jurul menstruației și menopauzei.

Cele mai cunoscute si probabil cele mai deranjante (uneori chiar debilitante) simptome ale menopauzei sunt bufeurile. Dintr-o abordare ayurvedică, ele pot fi văzute ca semne ale unui posibil dezechilibru Pitta. Atunci când Pitta este în dezechilibru, femeile se pot confrunta nu numai cu bufeuri, ci și cu probleme digestive, deshidratare, transpirație excesivă, iritabilitate, insomnie, inflamații, etc.
Prin urmare, un stil de viață care echilibreaza Pitta poate fi de mare ajutor.

Ayurveda ofera multe solutii pentru echilibrare minte-corp iar unele dintre cele mai simple sunt mici schimbari in alimentatie. Spre exemplu, alimentele cu gust dulce, amar și astringent au un efect calmant și echilibrant pentru Pitta.

Hidrateaza-te cu apa de cocos sau apa la temperatura camerei, in care ai pus castravete sau pepene verde.

În Ayurveda, alimentele considerate dulci au calități de răcire, calmare și de împământare. Exemple de alimentele dulci: mango, avocado, ulei de cocos, curmale, orez basmati, lapte.
Gustul amar ajută la eliminarea toxinelor. Exemple de alimente recomandate: verdeturile cu frunze închise la culoare (ex. rucola), aloe vera, spanac, ceai negru, frunze si rădăcină de păpădie.
Alimentele astringente amelioreaza transpirația excesivă și au calitati antiinflamatorii. Exemple bune aici sunt fasolea verde, merișorul, ceaiul de hibiscus, rodia, banana cruda.

Nu trebuie insa uitat ca fiinta umana nu este doar stomacul sau. Dieta nu rezolva toate problemele.
Activitatea fizica este extrem de importanta si trebuie aleasa cu intelepciune, pentru a ne servi si susține. Practicile intense, cum ar fi sportul competitiv, hot-yoga sau seriile rapide de vinyasa nu sunt alegeri bune, deoarece cresc căldura deja aflata la cote inalte in caz de dezechilibru Pitta. O practică ușoara si calmanta (ex. Yin yoga, stretching), meditația și exercițiile simple de pranayama reprezinta alegeri optime si utile. In special practicile pranayama (atent alese) pot avea un efect extrem de pozitiv asupra sistemului nervos. Chiar și ceva atat de simplu precum respirația prelungă, lentă, în timp ce ne conectam cu mama Pamant, va face o diferență imensă în cum decurge ziua. Masajul este de asemenea util si eficient în calmarea sistemului nervos și relaxarea corpului.
Cheia pentru a rămâne in echilibru este sa facem alegeri zilnice care ne sustin si ne hrănesc atat fizic cat si psihic. Vino la cursurile AYURVEDA Romania, ca sa inveti secretele rutinelor zilnice vindecatoare! De la prepararea unor băuturi care elimină toxinele până la petrecerea timpului cu oamenii potriviți.
Aminteste-ti sa te asiguri ca ai in jurul tau oameni care te sustin, culori care calmeaza (ex. nuanțe liniștitoare de albastru și violet), parfumuri relaxante precum mușețelul și lavanda și muzică avand vibratii inalte. Alege-ți cu atenție prioritățile și reevalueaza periodic cum-cu cine-in ce fel iti petreci timpul!
Menopauza nu este "bau-bau". Este exact ce alegi tu sa fie.

Pentru consultatii private, mail la deeana@ayurvedaromania.com