Caz: durerea de cap.

01.02.2021

Din perspectiva ayurvedica, diagnosticul la modul general, nu ne este de prea mare folos in rezolvarea problemei, oricare ar fi aceasta. Asa cum am mai scris, solutiile generale nu pot functiona pentru cazuri particulare si fiecare om este un caz particular.

Pentru a gasi si adopta solutii viabile, este important sa plecam de la tipologia minte-corp a celui in cauza si la fel de important este sa analizam stilul sau de viata, mediul in care traieste, la ce nivel de constiinta traieste, etc.

In ultima vreme mai multe persoane mi-au pus intrebari referitoare la durerile de cap suparatoare pe care le au. In mod frecvent, acestea semnaleaza un posibil dezechilibru Pitta si intr-un astfel de caz este important sa verificam si situatia ochilor si a ficatului, pentru ca - de multe ori - apar provocari si acolo, daca nu exista deja.

Oricum, dosha are un impact clar asupra oricarui simptom si oricarei provocari. Astfel, in cazul durerilor de cap, daca sunt de origine Vata, aceste pot fi provocate de anxietate, schimbari, calatorii lungi sau deshidratare. Intr-un astfel de caz, ne vom concentra pe împământare și hidratare. O alta solutie buna este masajul cu ulei de susan incalzit urmat de odihna intr-o camera unde temperatura si umiditatea sunt la nivele optime.

O durere de cap de tip Pitta (durere "palpitanta") este de obicei cauzata de stres, folosirea resurselor personale pana la epuizare sau utilizarea excesiva a ecranului si vom avea nevoie de calmare si racorire. Spre exemplu, poti merge la piscina sau sa te imbaiezi intr-un lac (si mai bine!) pentru a elibera tensiunea. In plus, te poti hidrata cu fructe dulci suculente. Stai departe de cafea si de alimente picante!

Durerea de cap Kapha se incadreaza - de obicei - in una din urmatoarele categorii: durere sinusală, congestie cauzată de consumul de lactate sau zahăr in exces, sau o senzație de oboseală si incetosare mentala din cauza inactivității. Poti combate astfel de probleme concentrandu-te pe stimulare, trezindu-te devreme si facand miscare. Uleiul esential de menta este o solutie eficienta si rapida. Il poti aplica pe tample, incheieturi sau in spatele urechilor. (Dilueaza corespunzator si fa un test punctual, undeva pe piele, ca sa te asiguri ca nu ai reactii alergice!).

Pentru mai multe solutii Ayurveda si pentru LifeDesign de succes, vino si tu la cursurile AYURVEDA Romania. Inscrieri: deeana@ayurvedaromania.com / +358 440888535.