Caz: De ce pielea se usuca teribil in ficare primavara?

01.03.2020

Caz: femeie, varsta 35+, predominanta Vata-dosha.

Doamna in cauza se plangea ca pielea i se usuca teribil in fiecare an primavara (uneori si toamna), a cheltuit sume imense pe tot felul de creme si nimic nu i-a fost de folos. Adevarul este ca pielea ei chiar arata teribil fara machiaj. Coji si pete pe toata fata si pe decolteu. Analiza doshica ne-a revelat ca doamna avea predominanta Vata-dosha. In traducere, asta inseamna -printre altele - miscare constanta si uscaciune.

Unul dintre principiile de baza in Ayurveda este "Like increases like. The opposite pacifies." - adica, in acest caz, daca adaugi mai multa uscaciune la uscat deja, totul se usuca de tot.
In plus fata de tipologia personala predominant Vata, ceea ce aducea primavara (uneori si toamna) in viata doamnei era vantul puternic, persistent, de durata lunga. Vantul usuca.
De aceea scoatem rufele afara la uscat, ca sa le usuce vantul. Nu-i asa? :)

Oricum, cauza principala a problemelor o reprezenta stilul de viata total neadecvat tipologiei minte-corp personale. Fiind o femeie care tinea la spectul fizic, doamna alerga in fiecare zi cativa km., forma de miscare total neadecvata propriei tipologii. In plus, se hranea frecvent cu salate reci si smoothie, adica mancare rece, care -din nou- agraveaza dezechilibrul Vata. Pentru a merge la serviciu, doamna calatorea de cateva ori pe saptamana in alt oras, adica schimbare frecventa de mediu - solutie nepotrivita pentru Vata in dezechilibru.

Daca si tu ai predominanta Vata, urmatoarele informatii iti vor fi de mare folos.

Din fericire, Ayurveda nu sugereaza (decat in cazuri extreme) sa schimbam jobul, sotul/sotia, intregul continut al frigiderului sau alte detalii semnificative. Cel putin nu toate odata. :)

Ceea ce ne invata Ayurveda este sa fim prezenti (si constienti) in corpul si mintea noastra, sa intelegem ce ne defineste, ca tipologie minte-corp, si sa colaboram cu mintea si corpul nostru, in loc sa le impunem tot felul de regimuri drastice, pentru ca asa face vecina sau asa am vazut pe Instagram.

Pentru cei cu predominanta Vata-dosha, masuri simplu de adoptat, precum cele de mai jos, vor provoca un salt semnificativ in calitatea vietii lor aproape instantaneu.

Vata are nevoie de stabilitate, rutina, caldura (fizica si psihica) si slow-living (slow cooking, slow love-making, slow eating, slow- orice).

Pentru cazul prezentat aici, solutiile salvatoare au fost: 2-3 mese calde/zi, yin yoga, ungere zilnica cu ghee incalzit sau ulei de susan a tuturor orificiilor (nari, urechi, etc.) plus masaj cu ulei esential diluat (lavanda) pe tot corpul, pranayama (exercitii de respiratie specifice pentru Vata-dosha) si program zilnic regulat.