Ayurveda NU este o carte de bucate!

01.08.2020

Spre surprinderea si bucuria mea, Ayurveda a starnit imediat interes in Romania.

Spre bucuria mea, pentru ca sunt pasionata de Ayurveda si convinsa ca ar trebui predata in scoli, daca vrem generatii viitoare mai sanatoase, mai fericite si mai echilibrate decat cea de acum.

Spre surprinderea mea, pentru ca am ezitat mult timp daca sa lansez AYURVEDA Romania, vazand cat de multe tehnici, metode si cursuri de promovare a sanatatii exista deja. Se pare ca oricum - in ciuda aceastei abundente de oferte - multi romani inca nu au gasit varianta potrivita pentru ei. Am convingerea ca Ayurveda va oferi multora raspunsurile si solutiile pe care le cauta.

Cu exceptia celor care cauta ceva ce nu vor gasi aici: retete de slabit, liste de shopping, diete-minune, etc.

Ayurveda NU este despre mancare. Ayurveda este despre un stil de viata care sa te serveasca, sa te bucure, sa-ti intareasca sanatatea - totul pornind de la nevoile tale unice si de la cine esti cu adevarat.

Ayurveda dispune de o bogatie de instrumente, unul dintre ele fiind si alimentatia. Insa la dispozitie avem o lista intreaga, o lista minunata, de unde putem alege liber ce ni se potriveste la un moment dat, intr-o anumita conjunctura, intr-o anumita zi sau perioada a vietii noastre. Ayurveda este cel mai complex, flexibil si eficient sistem pe care l-am gasit, si in douazeci si ceva de ani am studiat o multime din domeniul sanatatii, bunastarii si dezvoltarii personale.

Despre ce instrumente vorbesc? Movement medicine (miscare pentru echilibrare, vindecare, ameliorare afectiuni), energy medicine (vezi sistemul chakrelor si cum functionarea lor afecteaza fiinta umana la nivel de corp-minte-suflet), music medicine (muzica vindecatoare), pranayama (exercitii de respiratie potrivite fiecarei dosha), healing touch (masaje terapeutice, prezenta terapeutica, punctele marma), meditatie - ca practica de echilibrare psihofizica, serviciul in folosul comunitatii - ca metoda de echilibrare spirituala, tehnici de detoxifiere si intinerire, metode de deblocare a energiei sexuale si crestere a fertilitatii. Plus multe, multe altele.
Stiai ca cel mai vechi tratat de chirurgie estetica reparatorie este un manual de chirurgie ayurvedica? Sau ca nutritionismul a fost inventat de medicii ayurvedici? Sau ca aceeasi medici practicau psihoterapie, pediatrie, geriatrie deja acum cateva mii de ani? De fapt, nu exista aproape nimic in domeniul sanatatii care sa nu fi fost deja abordat, practicat si dezvoltat in Ayurveda. Datoram inteleptilor acelor vremuri foarte mult din ceea ce stim acum despre sanatate, vindecare, realizare de sine. Iar stiinta contemporana "descopera" tot timpul adevaruri despre care Ayurveda a vorbit deja: creierul enteric, mintea din inima, felul in care prezenta altor oameni ne afecteaza, efectul gandurilor asupra calitatii vietii, ritmurile circadiene si relatia lor cu productivitatea, digestia, etc., importanta sanatatii sexuale, insemnatatea practicilor spirituale (este dovedit ca oamenii care au o practica spirituala activa se vindeca mai repede), amprenta experientelor stramosilor asupra bunastarii si sanatatii urmasilor - ca sa mentionez doar cateva "descoperiri" recente.

Din pacate, in perioada ocupatiei engleze, Ayurveda a fost exclusa din sistemul medical indian si multe tratate de medicina ayurvedica au fost distruse sau pierdute. Din fericire ne-a ramas suficient cat sa ne permita sa avem grija de noi in mod eficient, bland si respectand constitutia unica a fiecaruia.
Bine ai venit in fascinanta lume Ayurveda! Pentru consultatii private, emai la deeana@ayurvedaromania.com sau mesaj la +358 440 888 535