Caz: Carnea ca "medicament".

01.10.2020

Un vechi principiu ayurvedic ne invata ca, atunci cand ne hranim cu ce ne serveste, nu avem nevoie de medicamente, iar daca nu ne alimentam corect, medicatia oricum nu va fi de mare ajutor.

Cazul urmator este al unei persoane care, teoretic, nu ar fi avut niciun motiv sa se inbolnaveasca, insa Dosha "bate" teoriile medicinii alopate.

In cauza: femeie la varsta activa 40+, care toata viata a trait "exemplar": a facut miscare de mica si a facut din miscare profesie la varsta adulta (mai intai ca balerina si apoi ca profesoara de yoga), s-a alimentat "corect" dupa parerea ei, adica a eliminat carnea din alimentatie si a respectat toate recomandarile la moda vis-a-vis de consumul de grasimi, sare, dulciuri. Asadar a fost extrem de surprinsa sa constate ca, pe masura ce se apropia de varsta de 40 de ani si mai ales dupa ce a depasit aceasta varsta, a inceput sa se simta din ce in ce mai slabita-obosita-epuizata, claritatea mentala a inceput sa lase de dorit, parul a inceput sa-i cada, apetitul sexual sa dispara, s.a.m.d.

Stare de disconfort psihic simtise deja de mult, insa simptomele fizice au alarmat-o cel mai mult, asa ca a inceput sa investeasca sume serioase in analize medicale, suplimente alimentare si cosmetice organice.
Despre consumat carne, nici nu a vrut sa auda.

Dupa ce a cheltuit inutil timp si bani pe tot felul de analize si produse, a trebuit sa accepte ca solutiile cele mai simple le ofera Ayurveda, adica bunul simt si alegerile potrivite doshei personale.
Pentru cineva avand constitutia ei (Vata- Pitta), salatele reci si mancarea vegetariana nu reprezinta cea mai inteleapta alegere, in special NU pe termen lung.
O dieta stricta, combinata cu o forma de miscare nepotrivita si schimbari mari/dese in viata personala dezechilibreaza Vata, iar Vata dezechilibrata grav incepe sa deranjeze si celelalte elemente esentiale.

Forma de miscare aleasa fusese tot una nepotrivita. Specialitatea ei era Ashtanga-yoga, adica un stil yang care NU serveste tipologia Vata-Pitta.

Problemele au fost agravate in plus si de schimbarile radicale pe care aceasta persoana le facuse in viata ei in ultima perioada: mutarea intro tara cu climat fierbinte-uscat si renuntarea la job, la vechea identitate, la vechii prieteni, odata cu mutarea.

Starea de sanatate precara si nevoia de sprijin au facut-o sa se intoarca acasa, adica in mediul cunoscut, in mijlocul oamenilor dragi, ceea ce i-a fost de mare ajutor. Dupa ce a epuizat toate celelalte variante, a inceput sa manance carne si - spre totala ei surprindere - fortele i-au revenit. A redus practica Ashtanga-yoga si a inceput sa practice Yin-yoga si restorative-yoga, ceea ce reprezinta o alegere potrivita pentru situatia ei, iar schimbarile in si mai bine nu au intarziat sa apara.

Ca prin "minune", rand pe rand, toate problemele au disparut.

Concluzia:

  • Nimic nu este rau sau bun, in alimentatie. Nici macar carnea. Important este sa faci alegeri intelepte legat de calitate, cantitate, momentul si tipul consumului.
  • Miscarea nu este de la sine benefica, ci este necesar sa alegem intelept si in aceasta privinta.

Vino si tu la cursurile Ayurveda si de LifeDesign, ca sa inveti sa traiesti frumos, usor si bine, conform propriei tipologii minte-corp innascute.

Inscrieri la cursuri si evenimente: deeana@ayurvdaromania.com