Dosha

19.09.2020

 Doshat

Jokainen henkilö on ainutlaatuinen ja olisi käsiteltävä sellaisenaan.

Ayurvedan mukaan ihminen muodostuu viidestä elementistä ja yksilöllisestä tietoisuudesta (jivatman). Nämä viisi elementtiä (maha bhutas) ovat avaruus, ilma, tuli, vesi ja maa. Kun elementit yhdistyvät pareihin syntyvät keho-mieli kokonaisuudet, joiden nimi on dosha. 

Jokainen ihminen on yhden tai useamman näiden energia-yhdistelmien vaikutuksen alaisena kerrallaan, mikä voi vaikuttaa siihen, miltä meistä tuntuu päivästä toiseen, vuodenajasta toiseen, iästä toiseen, jne.

Käännettynä Dosha tarkoittaa "epätäydellisyyttä" tai "vikaa". Se viittaa siihen, että jonkun dosha on yleensä juuri asia, joka tekee hänestä alttiin tiettyihin haasteisiin. Esimerkiksi Vata dosha tekee kehosta kylmän ja kuivan. Mielen tasolla Vata henkilö on usein luova, mutta helposti hajamielinen. Hän on altis ahdistukseen, sekä tuulen ja kylmän aiheuttamiin vaivoihin. Talvinen sää ja stressi ovat Vata-ihmisille erittäin häiritseviä ja heikentäviä. Olakseen terve, Vata kannattaa pysyä lämpimänä, syödä lämmintä ruokaa, käyttää lämmittäviä öljyjä ( esim. seesami) ja harjoitella rentouttavia, maadoittavia ja hiljaisia liikuntamuotoja. 

Vata-Dosha on kineettisen energian ilmenemismuoto ja ohjaa kaikkia kehon liikkeitä. Solutasolla Vata vie ravinteita soluihin ja siirtää jätteitä soluista. Sopiva joogaharjoitus Vata ihmisille on sellainen, joka maadoittaa, rauhoittaa ja mahdollistaa mielen hallintaa. Rutiinit tekevät hyvää Vata-ihmisille. Joogarutiini olisi harjoitettava tiettyyn aikaan päivästä tiettyinä viikonpäivinä. Hitaat aurinko tervehdykset, eteentaivutukset, rauhoittavat inversiot, puu-asana, soturit ja pitkä savasana ovat hyviä valintoja. Sopivat pranayama harjoitukset ovat vuorosierain hengitys (Nadi Shodana) ja mehiläisen hengitys (Bhramari). Ne rauhoittavat mieltä, ja auttavat stressinhallintaan.

Pitta- ihmisillä on "tulinen" ja vahva luonne. Se tekee heistä hyviä johtajia, jos ja kun he ovat tasapainossa. Se myös voi tehdä heistä äkkipikaisia ja liian vaativia, kun epätasapainossa. Pitta on luonteeltaan usein lihaksikas tai tanakka. Hän nauttii liikunnasta ja hänellä on vahva ruokahalu. Pittan voima liittyy ruoansulatukseen, mutta myös hormonitoimintaan. Pitta vastaa siitä, että ravinteita muunnetaan energiaksi.

Silmät, iho, maksa, aivot ja ohutsuoli ovat Pittan osa-alue. Yleisiä epätasapainoja, jotka voivat ilmetä ovat: infektio, tulehdus, ihottumat, närästys ja kuume. Psykologisesti epätasapainoinen pitta aiheuttaa vihaa ja kateutta. 

Pitta saa eniten hyötyä viilentävistä harjoitteista, sydämen avaamisesta ja kilpailuttomista liikuntamuodoista. On tärkeää työskennellä vatsan alueella (Manipura Chakra), joten asanat kuten seisovat eteentaivutukset, Dhanurasana ja Bhujangasana auttavat tasapainon ylläpitämiseen. Pranayama: Sitali tai jäähdyttävä hengitys. 

Kapha antaa keholle fyysisen muodon, rakenteen ja kaikkien osiensa sujuvan toiminnan. Kapha- henkilöt ovat yleensä fyysisesti hyvin rakennettu.

Kaphan ominaisuudet ovat mm. vahvuus, myötätunto, ystävällisyys, raskaus, öljysyys, kylmyys, vakaus, tiheys. Kaphan kirjaimellinen käännös on se, "joka tarttuu". Voidaan kuvitella liima, joka pitää kehossa kaikki yhdessä. Kapha liittyy mm. nivelten, suun ja imusolmukkeiden toimintaan.

Kapha tyypit ovat yleensä emmotionaalisesti vakaat. Epätasapainoinossa, Kapha ihmiset ovat alttiimpia lihavuuteen, diabetekseen, sinus-ongelmiin, turvotuksiin, alhaiseen mielialatasoon ja masennukseen.

Kapha saa hyötyä haastavista ja voimakkaista harjoituksista. Hyviä valintoja ovat myös asanat, jotka avaavat rintakehän aluetta. Useimmat taaksetaivutukset, voimakkaat ja nopeat aurinkotervehdykset, sekä lyhyet rentoutushetket ylläpitävät Kaphan kestävyyttä. Pranayama: stimuloivat hengitysharjoitukset, jotka avaavat ja vahvistavat keuhkoja ovat erittäin hyödyllisiä. Esimerkiksi: Kapalabhati ja Bhastrika.

Ihmisen kuuluu olla tietoinen oman kehon taipumuksista ja tarpeista ja pyrkiä aktiivisesti tasapainoon. Jos olet Pitta ja harjoittelet haastavia Vinyasa Flow sarjoja, et voi olettaa, että mieli-kehosi vain kestäisi loputtomasti. Krishnamacharyan (merkittävä Ayurveda- lääkäri ja joogaopettaja) mukaan "joogakäytäntö on räätälöitävä sopimaan jokaiselle henkilölle."  

Jos haluat oppia lisää, ilmoittaudu seuraavalle kurssille!

deeana@ayurvedasuomi.com / +358 440 888 535.