Bandha

16.06.2021

Așa cum am promis la întâlnirile noastre săptămânale, aveți aici o introducere în practica Bandha, spre folosul oricui este gata să o încerce. A se practica cu înțelepciune, preferabil cu un profesor experimentat de yoga.

"Bandha" înseamnă lacăt, blocaj/blocare, strângere, închidere.

Există trei bandhas principale. Acestea blochează energia din gât, abdomen și pelvis.

  • Mula Bandha - "încuietoarea" chakrei rădăcinii.
  • Jalandhar Bandha - "încuietoarea" chakrei gâtului.
  • Uddiyana Bandha - "încuietorea" diafragmei (plexul solar).

Apoi avem Marea Bandha: Maha Bandha = toate cele trei "încuietori" aplicate simultan.

Pe lângă bandha-urile principale de mai sus, avem și bandha-urile minore, care sunt efectuate prin încrucișarea zonei mâinilor și picioarelor: Hasta Bandha & Pada Bandha.

Scopul acestor practici este de a câștiga controlul asupra- sau de a bloca energia (forța vieții) așa cum se dorește la un moment dat. Încuietorile sunt angajate pentru a obține controlul fluxului energetic, pentru a direcționa energia vitală către părțile corpului la care se dorește trimisă prana.

Funcția Mula Bandha și Jalandhar este de a sigila capătul superior și inferior al coloanei vertebrale. Jalandhar împiedică temporar prana să se deplaseze în sus, în timp ce Mula Bandha blochează mișcarea descendentă a energiei și o trage înapoi spre zona plexului solar. Când aceste 2 bandhas sunt angajate în același timp cu aplicarea Uddiyana, se mărește efectul și se produce focul interior.

Aceste practici yoghine duc la activarea energiei în anumite părți specifice ale corpului (cu ajutorul contracției unor mușchi) ceea ce accelerează funcțiile tuturor organelor atașate acelei zone. În viața noastră de zi cu zi, eliberăm/pierdem energie prin anumite deschideri din corpul nostru: rădăcină (zona pelviană), buric (zona abdominală) și gât. Bandhas blochează aceste deschideri, astfel încât energia pranică să nu se scurgă/piardă inutil.

Mula și Jalandhara Bandha pot fi efectuate atât după inhalarea aerului, cât și după expirație. Uddihyana și Maha Bandha sunt angajate doar în Bahya Kumbhka - retenție după expirație.

Practicile sunt benefice pentru nadis și chakre. Ele purifică, elimină blocajele și armonizează. Aplicarea bandhelor oprește temporar fluxul de energie, astfel încât, atunci când este eliberat, există un flux crescut de prana. Acest lucru -printre altele- spulberă vechiul și activează organele pentru a se întări, reînnoi și întineri pe măsură ce circulația energiei vitale este activată. Angajarea bandhelor ajută, de asemenea, la reglarea sistemelor interne ale corpului, de la cel sexual la cel hormonal, metabolic și digestiv.

De asemeni, bandhele sunt instrumente excelente pentru a obține controlul asupra diferitelor corpuri subtile (mai întâi prin mijloace fizice, apoi doar prin activare mentală) și pentru trezirea Kundalini.

* Este recomandabil să nu se angajeze Mula Bandha în timpul menstruației.