Ayurvedinen joogaterapia

01.06.2020

Jooga ja Ayurveda ovat sisar-tieteitä. Ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä. Sen tavoitteena on auttaa ihmistä rakentamaan tasapainoisen ja onnellisen elämän. Ayurveda ja jooga täydentävät ja tehostavat toinen toisiaan ja yhdessä tarjoavat parhaat puitteet holistisen hyvinvoinnin saamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Ayurveda on lääketieteen isoäiti. Eri lähteiden mukaan se on ollut ihmiskunnan käytössä jo yli 5ooo vuotta. Sen periaatteita käytetään nykyäänkin hyvinvointialalla, vaikka ei aina tiedosteta, että kyseessä on ayurvedisia menetelmiä.

Ayurvedan mukaan ihmisen ainutlaatuisessa rakenteessa löytyvät samat 5 elementtiä, joista koostuu kaikki mitä on olemassa. Niistä viidestä elementistä rakentuvat 3 mieli-keho perusstruktuuria (dosha), joiden sanskritiset nimet ovat: Vata, Pitta ja Kapha. Jokaisessa ihmisessä vata, pitta ja kapha ominaisuudet löytyvät eri määrinä ja eri suhteissa. Ihminen on ainutlaatuinen olento ja juuri ainutlaatuisuuden takia, jokainen henkilö tarvitsee ravitsemukseen, liikuntaan ja elämäntyyliin liittyviä suosituksia, jotka palvelevat juuri häntä.

Jos otetaan esimerkkinä masennus, tämä diagnoosi näkyy eri ihmisten elämässä aivan eri tavalla. Masentunut vata-henkilö voi kärsiä mm. vakavasta unettomuudesta, ahdistuksesta ja levottomuudesta; masentunut pitta-henkilö saattaa olla kaikista ja kaikesta tyytymätön, pettynyt ja turhautunut; kun taas masentunut kapha-henkilö haluaa vain nukkua ja mikään toiminta ei kiinnosta. Eri dosha-henkilöiden oireet ovat aivan erilaisia, vaikka diagnoosi olisi täsmälleen sama. Tästä syystä, sama hoito ei sovi kaikille.

Lääkinnällisen hoidon lisäksi Ayurveda ja terapeuttinen jooga takaavat paljon parempia tuloksia. Ayurvedan avulla huolehditaan kehon ja mielen hyvinvoinnista. Jooga puolestaan mahdollistaa yhteyden mielen, kehon ja sielun välillä.

Vaikka nykyään jooga sekoitetaan urheilun kanssa, joogaa ei koskaan ollut tarkoitettu urheilumuodoksi, vaan henkilökohtaisen kehityksen työkaluksi. Joogassa on valtava terapeuttinen potentiaali, joka usein jää käyttämättä, koska tavallisella joogaohjaajalla ei yleensä ole osaamista joogan terapeuttisen potentiaalin täyteen hyödyntämiseen. Yleinen joogatunti ei voi ikinä vastata yksilöllisiin tarpeisiin. Jos kyseessä on terveyteen liittyvä haaste, kannattaa aina harkita yksityistunteja.

Linkki joogan ja terapian välillä on joogaopettaja, jolla on myös terveysalankoulutus. Joogaterapia tehostaa muuta hoitoa. Hyvin valittu joogaohjelma voi tehdä ihmeitä elämänlaadun kannalta.

Joogassa ja Ayurvedassa on paljon maalaisjärkeä, mutta myös paljon tieteellisiä periaatteita. Kyseessä ei ole näyttöön perustuvaa käytäntöä, vaan käytäntöön perustuva elämäntiede. Jos haluat oppia lisää ja tehdä sinulle sopivia valintoja omaan hyvinvointiin liittyen, ilmoittaudu Ayurveda - kurssille!

Tervetuloa seuraavalle kurssille: deeana@ayurvedasuomi.com  

Mihin ayurvedinen joogaterapia voi auttaa? Kaikkiin elämäntilanteisiin: sopivan elämäntyylin valitsemisesta lääkinnällisen hoidon tehostamiseen ja sairauksien ennaltaehkäisemiseen. Tervetuloa Ayurveda kurssille!