Terveydestä Ayurvedan näkökulmasta

08.08.2020

Ayurvedassa ihmisiä lähestytään kokonaisvaltaisina olentoina, joilla on jokapäiväisessä elämässä erilaiset roolit ja haasteet. Niiden erojen vuoksi hoidotkin on oltava monipuolisia.

Tästä näkökulmasta katsottuna, terveys ja tasapaino eivät ole staattisia, eikä "täydellisiä" tiloja. Vaan kyse on enemmän sopeutumiskyvystä, sekä halusta olla läsnä ja tietoinen normaalin arjen haasteista, elämyksistä ja kokemuksista.

Toisin kuin länsimaisessa lääketieteessä, jossa ihmisiä pidetään heikkoina olentoina, jotka kaikki virukset voivat helposti tappaa, Ayurvedassa ihmisiä katsotaan ihmeellisinä luomuksina, joilla on kyky sopeutua onnistuneesti kaikkiin tilanteisiin. Ayurvedisen viisauden mukaan terveys (sekä sairaus) alkaa omasta mielestä ja kehomme paranevat sisältäpäin. Ayurveda kannustaa meitä ottamaan rohkeasti matkan sisäänpäin, jotta voimme palata luonnolliseen tasapainoon.

Kyllä, tällä hetkellä länsimäinen lääketiede yrittää tuhota tai/ja pilkata perinteisiä menetelmiä, mutta kannattaa muistaa, että satoja tuhansia ihmisiä kuolee vuosittain länsimaisen lääketieteen takia (väärät hoidot, vaaralliset sivuvaikutukset, jne.).

Minusta luotettavimmat hoidot ovat aina ne, joita on kokeiltu ja testattu hyvin pitkään. Joten Ayurveda on erittäin luotettava, koska se on vanhin terveydenhuoltojärjestelmä maailmassa. Sanskritit sanat "Ayur" (elämä) ja "veda" (tiede) tulevat Veda-teksteistä, jotka ovat tuhansia vuosia vanhoja viisaus-kirjoja.

Ayurveda on pitkälle kehitetty luontaislääketiedejärjestelmä, jota heidän aikansa suuret lääkärit ovat tiivistäneet ja kehittäneet. Tunnetuimmat ovat Charaka - sisätautien mestari, Sushruta - plastiikkakirurgian isä ja Vagbhata, joka oli arvostettu buddhalainen lääkäri.

Ayurveda ei ole, kuten jotkut ajattelevat, luettelo hoidettavista ruokaresepteistä. Monet länsimaiset Ayurvedan- harjoittelijat puhuvat vain tai enemmän ruokavaliosta, koska tämä Ayurvedan osa-alue on helpoin oppia ja siirtää arkielämään. Ruokavalio on kuitenkin vain pieni osa Ayurvedaa. Ruoan vaikutusten lisäksi Ayurveda opettaa yrteistä, hoitavasta hieronnasta, hengitysharjoituksista, mantroista, liikunnallisista tekniikoista, henkisistä menetelmistä, ympäristön vaikutuksista ja paljon muusta. Ayurveda lääkäri on erittäin monipuolisesti kouluttautunut terveyden asiantuntija.

Ayurveda ja Yoga ovat sisartieteitä. Ayurveda hoitaa ehkä enemmän kehoa ja jooga enemmän mieltä, mutta molemmat ovat kiinnostuneet kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja henkilökohtaisesta kehityksestä (terveyden avain tekijänä).

Samoin kuin joogalla, myös Ayurvedalla on kahdeksan haaraa (oksia).

1. Kaaya Chikitsa: Sisätautien tiede.

Tämä haara tarkastelee kehon parantamista sisältä päin. Kaaya Chikitsan mukaan keho osaa parantaa itsensä, jos olemme viisaita ja intuitiivisia antaaksemme sille, mitä se tarvitsee.

2. Shalakya tai Urdhyaanga Chikitsa: Sairaudet hartioiden yläpuolella

Tämä Ayurvedan osa-alue hoitaa silmä-, nenä-, korva- ja kurkku-ongelmia. 'Udvha' tarkoittaa "ylöspäin" ja 'Anga' tarkoittaa "raajan".

3. Graha Chikitsa tai Bhoot Vidya: Psykologia.

Ayurvedinen psykologia on kiehtova ja mielenkiintoinen aihe itsessään, koska Ayurvedan mukaan kaikki sairaudet alkavat mielessä. Jooga, visualisointi, pranayama ja mantra ovat usein määrätty psyykkeen hoitoina.

4. Shalyaroga Chikitsa: Kirurgia.

Tämä haara käsittelee sairauksia tai trauman/onnettomuuden aiheuttamia ongelmia, jotka vaativat leikkauksia.

5. Baala Chikitsa: Raskauden, syntymän ja lasten lääketiede.

Luonnollisesti kun kyseessä on tuoda maailmaan uutta elämää, on otettava huomioon monia erilaisia fyysisiä, psyykkisiä ja henkisiä aspekteja. Baala Chikitsa- hoidot neuvovat äitiä siitä, miten hoitaa itseään ja vauvaa; koskee imeväisten sairauksia (kuten koliikkia) ja antaa hyvinvointia edistäviä neuvoja sekä äideille että lapsille.

6. Vrishya Chikitsa tai Vajjikarana: Sukuelimet ja sukupuoli.

Sukupuoli ja seksuaalinen elinvoima nähdään Ayurvedassa tärkeänä osana henkilön terveyttä. Vanhempien terveyden lisäksi, pariskunnan seksuaalinen elinvoima vaikuttaa myös seuraavan sukupolven terveyteen. Terveiden lasten syntymiseen jokaisen seksuaaliterveyden on ensin oltava optimaalinen.  

7. Jara Chikitsa (tai Rasayana) Ikääntymisen hoidot.

Hoitojen tavoite on estää kehoa antautumasta ikääntymisen merkkeihin ja vaivoihin. Kehon elvyttäminen ja nuorentaminen luonnollisia menetelmiä käyttäen (yrttit, öljyt, liikunta) on ensisijainen painopiste.

8. Damstra Chikitsa: Toksikologia.

Tämä osa-alue käsittelee "myrkkyjen" aiheuttamia sairauksia, joita aiheuttavat kasvit, hyönteiset, mineraalit ja metallit.

Jos haluat oppia lisää, ilmoittaudu seuraavalle kurssille! 

Ota yhteyttä: +358 440 888 535.